dinsdag 14 februari 2017

Interregionale conferentie 
Dementie en beweging
Turnhout 2-2-2017: Tandem Expertisecentrum Dementie en PG raad / ZET

Om in mijn behoefte aan bijscholing op het vlak van dementievriendelijk worden te voorzien bezocht ik deze conferentie en deed er onderstaande indrukken op.

Focus op bewegen en dementie tijdens de conferentie in Turnhout.

Elkaar inspireren als dementievriendelijke gemeenschappen.

Afbeeldingsresultaat voor jurn verschraegenJurn Verschraegen wijst op beleid tot maximaal behoud van persoon zijn, dat in België gevoerd wordt. Persoon zien binnen gezin, familie, gemeenschap en samenleving.
Hij pleit voor
 > nuance in beeldvorming  (“Vergeet dementie; onthou mens”)
 > gezonde leefstijl (Boek: Verschraegen, J. , Jongdementie en de beklimming van de Berg Alzheimer (verschijnt binnenkort))
 > autonomie


Afbeeldingsresultaat voor joeri verellenJoeri Verellen bewegingswetenschapper Docent Hogeschool Turnhout Thomas More, tevens gastheer:
Belang van bewust bewegen.
Zitten is het nieuwe roken; beware of the chair.
“Stoel?” “Dank je. Ik ben definief gestopt.”
Pubmed: Exercitie  en Health 109.000 resultaten. Oudste art. 1912.


Afbeeldingsresultaat voor karin volkers
Bewegen is goed voor het verouderend brein.
Karin Volkers (gepromoveerd bij Eric Scherder): Bewegen baat het brein.
(Dissertatie in bezit.)
Sinds 1999 is bekend, dat er een causale relatie is tussen veroudering, fitness en neurocognitief functioneren. Sindsdien is daar langzaamaan meer aandacht voor gekomen en komen we er achter, dat het effect aanwezig is bij voldoende intensiteit (het moet wat moeite kosten) en omvang (toch wel een half uurtje per dag stevig bewegen; 10.000 stappennorm).

Bewegen heeft cardiovasculair effect, maar ook musculoskeletaal: spiermassa en botdichtheid blijft optimaal. Effect op infecties: daling van voorkomen en ernst. Minder complicaties. Effect op kanker: 10% minder incidentie. Genezingskans stijgt 30 a 50 % en je bent minder vermoeid. Er zijn metabole voordelen: effect op hypertensie, lipiden (cholesterol) en diabetes.
Hersenen: betere doorbloeding.
Je bent performanter: fysiek, mentaal en cognitief.  Je wordt er ook gelukkiger van. Minder depressief. Incidentie hersenaandoening : Minus 30%!
Leeftijd heft zijn tol: maar door bewegen blijf je tientallen jaren voorlopen op verval. De 70 jarige fitness getrainde heeft even veel kracht als de 20 jarige ongetrainde sedentaire mens.
Gouden regel: Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk en zo lang mogelijk.

Interessante workshop van Mari Verstegen van Het Bewaarde Land ( IVN), die een methode ontwikkelde om daadwerkelijk een interessante natuurtocht te doen met mensen met dementie. Met eenvoudige hulpmiddelen en een introductie van twee dagdelen kan een begeleider helpen bij genieten van de natuur en die intensiever beleven door zintuiglijke prikkeling, ontspanning, creatieve werkvormen en doelgericht bewegen. Hij roept op de cursus te volgen en het product in eigen stad aan te bieden via IVN. Boekje: Ruiter, M. , M. Verstegen & M. de Cocq, Genieten van de natuur, ook voor mensen met dementie! Tilburg: Het bewaarde Land, 2016.  Zie ook www.hetbewaardeland.nl

Mooie voorbeelden van bijvoorbeeld een Spijkerpad voor mensen met dementie door de stad Kortrijk (Sarah Desmedt).
Een wandelgroep van mensen met dementie uit Vught (Gonny van Zutphen). Zij vervlecht naast het wandelen ook leuke opdrachtjes en oefeningen in de wandeling, waardoor die uitdagender wordt.
Samen in beweging voor dementie (José Swinkels Schijndel). In de nationale sportweek ( tot 17 sept 2017) met een zwaan kleef aan systeem. Resultaten op WAD bekend maken!

En Zingen natuurlijk.

De powerpoints zijn te bekijken op:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten